Friday, December 31, 2010

Khasiat Daun Kari




Pokok kari adalah tumbuhan tropika hingga sub - tropika, yang berasal India. Tumbuhan renek ini yang adalah daripada spesies murraya koeniggi dalam keluarga rutaceae yang mengeluarkan daun-daun kecil berwarna hijau dan berbunga putih. Tumbuhan ini agak lasak walaupun sebenarnya ia menyukai tanah yang subur dan kaya dengan mineral. Nama spesies herba murraya koenigii yang diambil sempena memperingati ahli botani Johann Konig. Pokok kari juga dikenali sebagai " kariveppilai " dalam bahasa Tamil, juga dikenali sebagai karipulei, kari-kari, veppu-neem dan daun ilai. Dalam bahasa Kannada, ia dipanggil " neem hitam ", kerana daunnya mirip dengan pohon neem yang pahit, walaupun ia tiada kaitan langsung dengan pokok neem. Pokok kari juga tiada berkaitan dengan daun salam ( bay leaf ) dan daun kemangi ( basil leaf ) iaitu daun yang aromatik dari Mediterranean.




Pokok Kari

Pokok kari boleh tumbuh sehingga ketinggian antara 4 hingga 6 meter, dengan ukur lilit batang yang boleh membesar sehingga 40cm. Daunnya menyirip dengan 11 - 21 helaian pada satu-satu sirip atau lebaran, setiap helaian daun berukuran antara 2-4 cm panjang dan 1 - 2 cm lebar. Daun kari sangat aromatik.

Pokok kari biasanya ditanam di halaman rumah kerana kegunaan sebagai rempah dalam masakan terutamanya dalam masakan kari. Daun kari mempunyai aroma yang kuat dan mempunyai rasa agak pahit. Ia disebut daun kari kerana digunakan untuk membuat kari dan ia digunakan secara meluas dalam kebanyakan masakan di Tamil Nadu di selatan India. Ia tidak hanya digunakan dalam masakan
kari tetapi dalam masakan lain seperti rasam, vada, thoran, chutney, kadhi, murukku dan lain-lain lagi.




Bunga Pokok Kari

Bunganya kecil berwarna putih kekuningan dan mempunyai aroma yang sangat harum. Buahnya kecil, sebesar terung pipit, berwarna hijau ketika muda dan bertukar ke ungu berkilau setelah matang. Buahnya boleh dimakan, tetapi biji benihnya dikatakan beracun. Agaknya, sebab itulah buahnya yang ranum ini tidak diganggu serangga atau burung...

Pokok kari boleh membiak melalui biji benih, keratan batang
dan anak yang tumbuh dari akarnya. Selain ditanam di halaman rumah kerana daunnya ia juga ditanam sebagai tumbuhan hiasan.


Hasil kajian mendapati daun kari mengandungi :

  • 66.3 % kelembapan
  • 6.1 % protein
  • 1.0 % lemak
  • 16.0 % karbohidrat
  • 6.4 % fiber

Daun kari juga mengandungi mineral dan vitamin seperti kalsium, fosforus, zat besi, asid nikotinik dan vitamin C. Ia juga mengandungi volatile oil dan sejenis glukosid yang dipanggil koenigiin.


Daun kari mempunyai khasiat perubatan yang tinggi dan digunakan dengan meluas dalam perubatan Ayurveda di India. Daun kari mempunyai nilai sebagai antioksidan, anti - diabetes, antimikrob, anti - inflamasi, Hepatoprotektor, anti - hiperkolesterolemia dan lain - lain lagi. Daun kari juga dikatakan baik untuk penjagaan rambut yang panjang dan sihat. Selain dari itu daun kari juga dapat mencegah uban. Kulit pokok, daun dan akar pokok daun kari digunakan sebagai tonik. Pucuk daun muda juga boleh dibuat ulam.

Daun kari boleh dijadikan
tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga boleh digunakan sebagai laksatif ( julap ) lemah untuk mengatasi masalah sembelit. Jus daun kari yang dicampur dengan madu juga dapat menjadi penawar kepada cirit birit dan buasir.


Jus daunnya yang segar dicampur dengan jus limau nipis digunakan untuk mengatasi masalah loya dan pening terutamanya akibat makan lemak yang berlebihan. Caranya dengan mencampurkan satu sudu teh jus daun kari dan satu sudu teh jus limau nipis. Daun kari juga berkesan dalam mengatasi masalah haid dan
penyakit gonorea ( gonorrhea ), menghilangkan rasa loya dan pening - pening lalat bagi wanita mengandung.




Buah Kari

Buahnya yang didihkan dengan minyak kelapa hingga kehitaman boleh dihancurkan dan digunakan untuk merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa. Daunnya yang dihancurkan dan dijadikan pes boleh digunakan untuk merawat lebam dan bengkak dengan cara menampalnya pada bahagian yang sakit.


Daun kari juga berkesan menyembuhkan penyakit cirit-birit dan penyakit berak darah yang juga disebut disentri. Daun kari dan akarnya juga dikatakan baik untuk peredaran darah dan boleh bertindak sebagai sedatif.

Walaupun terdapat pelbagai kegunaan tumbuhan ini, namun penggunaannnya perlu mendapat nasihat daripada pengamal perubatan untuk mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.

Related Posts:

  • Inilah Sebabnya Barangan Produk China " Super " Murah Di DuniaNama Syarikat : KYEPara pekerja disuruh bekerja 90 jam/minggu ngan bayaran 52 sen/jam. Mereka tak boley bersembang antara satu sama lain & dilarang ke tandas time bekerja...… Read More
  • New Hobby!!Shout!!Aku da punya hobi baru kini...Jeng, jeng, jeng!!Guess what?Hahaha!!Tak lain tak bukan...Bergayut!!Ho yeah... Tuh la hobi yang paling aku suka skang...Siang, malam, pagi, petangHandphone tuh tak berenggang dari telingaC… Read More
  • Lessons In LogicIf your father is a poor man, it is your fate but, if your father-in-law is a poor man, it's your stupidity. Practice makes perfect..... But nobody's perfect..... . so why practice? If it's true that we are here to help oth… Read More
  • Mereka Jua Bahagia Dengan " CINTA "Alhamdulillah~Mereka jua gembira ngan life baru, cinta baru...Aku happy sangat bila lihat 1 persatu insan dalam idop aku yang leh aku title kan penah menjadi insan kecintaan aku telah mengecapi bahagia bersama insan baru~Ya, … Read More
  • Lembu UNICORN Memang Wujud Di Alam Nyata Read More

0 comments:

Post a Comment