Thursday, October 18, 2012

Info Zulhijjah



Berpuasa Pada Hari Arafah

Fadhilatnya:

Diriwayatkan daripada Abu Qatadah al-Anshari ra:

            Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari ‘Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.”
                                                            (Hadith Riwayat Imam Muslim)

Tuesday, October 16, 2012

Malaikat Maut Mengintai Manusia 70 kali sehari



Memang tiada siapa pun dapat menduga bila saat kematian mereka akan tiba. Sebab itu ramai yang masih leka dan tiada persediaan ‘menanti’ saat kematian mereka. Allah berfirman yang bermaksud:

“Setiap yang hidup akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu akan kembali.” (Surah al-Anbiyak ayat 35)
Daripada Ibnu 'Umar radhiyallahu anhu bahawasannya beliau berkata, "Kami duduk-duduk bersama Rasulullah, datanglah seorang leIaki dari kaum Anshar, lalu mengucapkan salam kepada Nabi kemudian dia berkata, "Wahai Rasulullah, orang mukmin manakah yang paling utama?" Baginda bersabda, "Mereka yang paling baik akhlaknya" Dia bertanya lagi, "Orang mukmin manakah yang paling cerdik?" Baginda bersabda, "Mereka yang paling banyak mengingati kematian dan orang paling baik persediaannya untuk kehidupan setelahnya, mereka itulah orang-orang cerdik." (Hadis Riwayat ibnu Majah. Dinilai Sahih oleh al-Albani).

Thursday, October 4, 2012

Sumber ilham Grafik

Tiada idea untuk design? nak cari idea mengenai grafik? sila layari web berikut, Insya'allah akan hilang stress anda semua.

http://www.psdgraphics.com/

http://psdblast.com/

Bapa Yg Baik ®



Penulis: Maulana Fakhruddin Ali Safi

Maulana Fakhruddin Ali Safi merupakan seorang pengarang dan penyair yang hebat di zaman Safavid pada abad ke-16 Masihi. Lataif At-Tawaif merupakan kitabnya yang paling terkenal. Karangannya mahsyur dengan ketajaman pandangan dan penceritaannya diselangi dengan jenaka dan sindiran yang lucu. Cerita pendek ini adalah salinan semula dari kitab tersebut.

Sunday, July 8, 2012

Hantaran Al Quran



" Sayang, tengok nih. Cantiknya Al Quran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran " pekik Jamilah kepada Nabil..

 " Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih " balas Nabil.

Brave



Salam...

Uols da tengok ke movie ni?
Owang len kalut nak p tengok amazing spiderman kan
Tapi aku p tengok movie ni bab aku minat sangat kartun ni

Sedey aku tengok citer ni
Banyak pengajaran yang aku dapat 
Pada yang da anak - anak tuh elok la bawak dowang tengok

" HARGAILAH PARENTS KITA SEMENTARA DOWANG MASIH ADA "

Tangkap leleh gak la
Siap leh calit air idong kat owang sebelah lagi
Hahaha!!

Untung da suami ni 

:)

Still Aktif :)

Salam readers
Dah lama tak update blog...
Banyak entry yang aku da baca, bes je tengok bloggers lain update blog dowang
Aku je tak sempat nak update lagi

Blog ni still aktif cuma nya aku je tak da masa
Huu...

Well, thx atas komen - komen readers sekalian

:)

Tuesday, May 1, 2012

Tanda Lelaki Sayang

video


Thanks to you, MR. R coz giving me dis ( ^_^ )

Tuesday, December 13, 2011

Dah Tengok!!

Yeah!!
Penantian aku selama ni da berakhir!!

OMBAK RINDU publish already
Then aku pun da sempat g tengok
Ye ark, dalam post2 aku before ni kan aku da cakap sal
Ombak Rindu tengah bikin

Now dapat sambutan yang grand!!
Congrat to all krew Ombak Rindu!!

I'm Yours


26 NOVEMBER 2011
30 ZULHIJJAH 1432 HIJRAH




Aku da pun ditunangkan bersama
AHMAD MALIKI MUHAMMAD

Alhamdulillah
Walaupun ikatan ni berlaku tanpa hubungan percintaan seperti pasangan yang lain
Tapi kami masing - masing yakin ngan jodoh yang telah ditetapkan oleh ALLAH SWT

Mudah - mudahan hubungan ni berakhir sehingga ke jinjang pelamin
Amin ~